Любими продукти 0

Нямате продукти в количката

Топ 10 най-значими видео карти на AMD за всички времена

08.02.2021 / Автор: Георги Илиев

1271 преглеждания

Топ 10 най-значими GPU-та на AMD 
за всички времена


Тук има много графична история и технологии, които можем да разопаковаме. Когато AMD закупват ATI, те не просто придобиват компанията, а продължават репутацията си на графични гиганти с години напред. Поглеждайки назад, можем да видим как AMD постигат този успех, въпреки че дълги години нещата не изглеждат толкова розово. Ентусиастите са видели някои впечатляващи продукти от любимите си производители на видео карти. AMD днес се гордее с най-ефективните процесори и графични карти. С широк спектър от продукти в историята, които могат да бъдат представени от графичната гама ATI и AMD, има няколко избрани, които тласват индустрията напред, впечатляват критиците и носят финансов успех на компанията.

10. ATI VGA Wonder

Историята на ATi

Серията VGA Wonder помогат ATI да застане гордо на картата в края на 80-те години. VGA Wonder е добавена карта за персонални компютри на IBM в края на 80-те години, предлагаща до 512kb видео- памет. Тя позволява резолюции на дисплея от 1024x768 и включва автоматично превключване на режима. Последващи модели като Wonder 16 и VGA Edge помагат за разпространението на името на ATI и в крайна сметка серията VGA Wonder е обединена и след това заменена серията Mach 2 2D ускорителя. Графичните карти от тази ера дори включват входен порт за мишка.

9. ATI Rage 128

Rage 128 видео карта

3D Rage е обявен за първия 3D ускорител на компанията, надявайки се да увеличи висококачествената си 2D производителност с повече функции. Въпреки това видеокартата пропуска шанса си при Z-буферирането, което означава, че тя не става силен конкурент на съперниците си като Nvidia NV1. За щастие картата е последвана от Rage II. Rage 128 спомогна за извеждането на ATI на масовия пазар, довеждайки производителност наравно с Nvidia RIVA TNT и Voodoo 2. Rage 128 може да направи това, предлагайки по-висока производителност с висококачествен 32-битов цветен режим. Някои съперници дори не предлагат този режим! Високопроизводителните ентусиасти в продължение на Rage 128 са Rage Fury MAXX, които включват двойни графични процесори на една платка, дизайн на който ATI (и AMD) се опират и в бъдеще. Очакванията за 64 MB Fury MAXX стават невъзможни. За съжаление цената и поддръжката на операционната система на картата ограничават нейния успех.

8. ATI Radeon DDR

ATI Radeon DDR

Въпреки че ATI така и не успяват да управдаят критериите, предлаганите от тях продукти бяха средно високи с привлекателни цени. Radeon DDR с по-бързата си памет, пуснати през август 2000 г., показват колко ангажиран е ATI с пазара на геймърски видеокарти. С 64 MB памет и голям брой транзистори Radeon DDR внедрява нови функции като картографиране на удари в околната среда – в допълнение към чисто новата поддръжка на DirectX 8. Благодарение на своята 32-битова цветна производителност и поддръжка на видео входове и изходи, Radeon DDR е важен акцент в историята на ATI.

7. ATI Radeon 9700

Радеон 9700

До 2002 г. ATI изграждат прилична репутация, предлагайки графични карти с много функции дори ако те не винаги осигуряват най-бързото 3D изобразяване. Нещата се променят, когато ATI придобиват ArtX, чиито хора проектират графичните чипове в Nintendo 64 и Nintendo GameCube. В резултат на това Radeon от трето поколение е чудовищна по почти всеки параграф. Това е първата карта, която предлага поддръжка на DirectX 9, включително шейдър, вертекс и пикселни модели 2.0. Нещо повече, неговият флип чип GPU пакет позволява на картата да работи по-хладно и с по-високи тактови честоти. Тази карта побеждава най-добрия Nvidia GeForce 4 Ti 4600 в 3D-производителността, позволявайки и взискателни функции като заглаждане и анизотропно филтриране. Това поколение графични карти не е популярно само сред ентусиастите с дълбок джоб, тъй като някои модели Radeon 9500 от среден клас могат да бъдат модифицирани в 9700 с някои малки модификации, допълнително увеличавайки стойността на продуктите на ATI. Този управлява високи честоти на кадрите в игрите в продължение на няколко години.

6. Enter console graphics: Flipper and Hollywood

Конзола Nintendo Wii

Важно е да споменем Flipper графичната технология зад Nintendo GameCube. Проектиран от ArtX, които по-късно са придобити от ATI, Flipper включва няколко интелигентни функции, които поддържат чипа ефективен и рентабилен. Въпреки че GameCube е по-евтин и по-малък от другите конзоли на пазара, той може да се похвали с подобно графично качество и дори някои впечатляващи ефекти, включително боята в Super Mario Sunshine и водата в WaveRunner. GameCube и Flipper са кратка бележка в сравнение с Nintendo Wii и неговия холивудски графичен процесор, който също е проектиран от ATI по време на придобиването му от AMD. Докато технологията е само с 50 процента по-бърза от Flipper в GameCube, търговският успех на Wii е огромна печалба за AMD, тъй като конзолата се радва на огромни продажби година след година (дори в момента разцъквам от време на време на личното ми Wii). С над 100 милиона, продадени Wiis, AMD и ATI, са не само на пазара за персонални компютри, но и конзоли, които отварят цял нов сегмент за компанията. Графичните технологии от AMD сa част от също толкова успешните днес Wii U, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 4, Xbox Series X / S и PlayStation 5.

5. AMD Fusion APUs

AMD Fusion вградена видеокарта

След придобиването на ATI следващата логична стъпка е комбинирането на тяхната технология. Наречени ускорено обработващо устройство или APU, тези чипове намират успех на пазари извън традиционните геймъри и  PC ентусиасти – например вградени решения с ниска мощност и мобилни чипове или HTPC и конзоли, съобразени с размера. Първите APU на AMD, предлагани на пазара като Fusion, пристигат през 2011 г. като платформата Brazos, която може да догони най-добрите процесори на Intel Atom и графичните процесори Ion на Nvidia с един чип. От страна на работния плот APU от серия A8 показва, че AMD може да комбинира силна производителност на процесора с 3D изобразяване, което може да смути интегрираната графика на Intel. Това означава, че AMD може да предостави едно цялостно решение за много пазари.

4. ATI Radeon HD 4870

Radeon HD 4870

С пускането на ATI Radeon HD 4850 и 4870 компанията впечатлява геймърите с продукти, които могат да бъдат в крак с водещите чипове на Nvidia, но на по-ниски цени. Дори когато Nvidia пускат своите GTX 260 и GTX 280, картите Radeon изглеждат като по-добрия вариант, тъй като са по-достъпни, но все пак в същия диапазон на производителност. HD 4870 също е сред първите карти, използващи GDDR5, повеждайки Nvidia с повече от година. Когато ATI се нуждае от ново подобрение на бенчмарковете, HD 4870 X2 пристига, вкарвайки още проблеми за конкуренцията.


3. ATI Radeon HD 5970
 

Двупроцесорна карта


Може би най-голямото постижение на ATI в края на първото десетилетие от новия век е Radeon HD 5970, карта, която доминира във всичко преди (и след пускането й благодарение на някои проблеми с TSMC, които забавят процеса на Nvidia 40 nm). Картата събира невероятно количество поточни процесори (3200!), 725 MHz ядрен клок и двойни 1 GB банки на GDDR5, като това е оформление с двоен графичен процесор. Друго съществено допълнение към тази карта е Eyefinity, контролерите на дисплея на ATI, които позволяват шест едновременно активни дисплея. Тези карти са много търсени за времето си  с много ентусиасти, разочаровани от ограниченото предлагане.


2. AMD Radeon HD 7970

 

Предшественика на RX 580


 
Първата карта PCI-Express 3.0, да не говорим , че е и първият продукт, използващ архитектурата Graphics Core Next (GCN), е флагманът Radeon HD 7970. GCN означава, че картата е солиден графичен процесор за общо предназначение (GPGPU) и биха могли да се представят добре и по отношение на игрите. Бързото опресняване на 7970 е изданието GHz, което увеличава тактовата честота до 1000 MHz и включва функция за усилване, която увеличава до 1050 MHz, функция, която все още виждаме в AMD картите днес. Архитектурата на GCN, използвана на тази карта, поставя основата на няколко важни продукта по пътя, включително R9 290X, R9 Fury X, базирани на Polaris карти като RX 480 и серията RX Vega.
          Характеристики като Freesync с променлива честота на опресняване дебютират при продуктите на GCN от трето поколение, докато моделите R9 Fury X и Vega се отличават с високоефективна памет с висока честотна лента, което им помогна да се харесат на професионални потребители, а не само на геймърите.

 

⦁    АMD Radeon RX 5700

 

RX 5700

Radeon RX 5700 включва GDDR6 и използва 7nm производствен процес. Тези два аспекта спомагат за подобряване на производителността и ценообразуването. Най-добре описан като продукт от среден клас с по-малко поточни процесори от предишните карти Vega, базиран на RDNA / Navi 5700 XT, успява да се справи с водещата карта от предишното поколение (Radeon VII) при игри на по-достъпна цена. RX 5700 е последван от сериите RX 6800 и 6900 XT, които помагат AMD да върне върха в класирането на игралните бенчмаркове. Технологията, която стои зад тези карти, се използва и в най-новото поколение игрови конзоли, PlayStation 5 и Xbox Series S и X. Това показва, че AMD има необходимото, за да достави на геймърите върховното изживяване независимо от платформата. 

     35 години по-късно: Колко от тези карти сте виждали или използвали?

Карти от серията AMD Radeon RX 6000 можете да намерите в магазините и на сайта - AMD Radeon

==============================================================

Онлайн магазин за геймърски компютри, компоненти и периферия:​​​​​​​​​​​​​​
   https://www.pcbuild.bg

Последвайте ни в социалните мрежи:

PCBUILD FACEBOOK     PCBUILD INSTAGRAM     PCBUILD YOUTUBE     PCBUILD TWITCH     PCBUILD DISCORD
==============================================================

Този уеб сайт използва бисквитки, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ може да намерите в раздела Политика за използване на бисквитки
Разбирам