Любими продукти 0

Нямате продукти в количката

AMD придобива Nod.ai

11.10.2023 / Автор: Snake

456 преглеждания

Компанията обяви планове за придобиване на платформата за изкуствен интелект с отворен код Node.ai в опит да катализира развитието на софтуерните си ресурси. Наскоро започналата вълна от придобиване на стартъпи сочи към намерения за доминираща позиция в AI индустрията.

 

AMD и Nod.Ai лого
AMD придобива Nod.Ai


Твърдението, че AMD и Nvidia в момента са в "технологична надпревара", особено в областта на изкуствения интелект, е факт, който никой не може да отрече. И двете компании се стремят да подобрят своите софтуерни и хардуерни възможности. Въпреки това, засега може да се каже, че AMD изостава във всички области и в момента Nvidia е доминиращата сила на пазара. С придобиването на Nod.ai компанията възнамерява да засили развитието на софтуерните си ресурси, за да се опита да се противопостави на конкурентите си от зеления отбор. 

 

Ai ускорител

 

“С придобиването на Nod.ai очакваме значително да подобрим способността си да предоставяме на нашите клиенти отворен софтуер, който им позволява лесно да внедряват високопроизводителни AI модели, настроени специално за AMD хардуер. Допълнението с талантливиия екип на Nod.ai ще ускори способността ни да усъвършенстваме технологията за компилиране с отворен код и да дадем възможност за преносими, високопроизводителни решения за изкуствен интелект в продуктовото ни портфолио. Nod.ai технологиите вече са широко разпространени в облачните услуги в широк спектър от устройства, използвани ежедневно от крайния потребител."
- СВП Ай Вамси Бопана.

 

amd cloud server

 

С какво точно ще допринесе Nod.ai след присъединяването си към арсенала на AMD? Компанията е широко известна със своя високопроизводителен механизъм за разпространение на машинно обучение (Machine Learning), който нарича "SHARK". Софтуерът за автоматизация премахва необходимостта от ръчни оптимизации и спомага за "бързо" внедряване на AI модели, което в крайна сметка ще помогне на AMD да надгражда своите бъдещи и вече съществуващи продукти със CDNA, XDNA, RDNA, и ZEN архитектури.